Glossari


Emigració exterior

Els fluxos de població es refereixen a les modificacions anuals de les xifres de població d'un àmbit territorial. Hi influeixen tant els canvis pel moviment natural de la població ¿naixements, defuncions i matrimonis¿ com pels moviments migratoris ¿immigració i emigració.

En aquest cas, el moviment migratori fa referència al desplaçament d'una persona produït per un canvi de residència. La informació continguda comprèn només els canvis de residència intermunicipals i, per tant, s'exclouen els canvis de residència dins d'un mateix municipi; a més, no existeixen dades dels residents que emigren a l'exterior.

  • Emigració exterior: canvi de residència quan el municipi de destinació és l'estranger i el de procedència és qualsevol dels municipis de Catalunya. L'emigració exterior inclou la sortida de persones de nacionalitat tant espanyola com estrangera. La sèrie d'emigració exterior s'inicia l'any 2005, any en què les dades, després d'analitzar-les, comencen a tenir consistència, tot i que presenten un elevat nombre de casos en què no consta la variable del país de destinació. A partir del 2006 s'hi inclouen les baixes per caducitat. Aquestes baixes s'incorporen com a conseqüència de la modificació legislativa introduïda per la Llei orgànica 14/2003 d'estrangeria en la Llei 7/1985 reguladora de les bases de règim local, que estableix que els estrangers no comunitaris sense autorització de residència permanent tenen l'obligació de renovar la inscripció padronal cada dos anys. Si no la renoven, els ajuntaments han de declarar la caducitat de la inscripció.

Font: Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat)