Glossari


Beneficiaris de prestacions per desocupació

Les dades de prestacions per desocupació provenen del Servei Públic d'Ocupació Estatal de Girona, de Lleida i de Barcelona, i s'obtenen a partir de l'explotació estadística dels registres administratius de les persones beneficiàries d'aquest tipus de prestacions.

  • Prestació contributiva: es destina a persones que hagin perdut la feina involuntàriament i hagin cotitzat a la Seguretat Social al llarg d'un període de més de 360 dies. La quantitat de la prestació d'atur es calcula a partir de la base reguladora del treballador. 
  • Prestació assistencial: es pot percebre per diferents motius, com ara haver esgotat la prestació contributiva, no haver cobert el període mínim de cotització per accedir a la prestació contributiva, ser emigrant retornat, ser expresidiari, etc. Quantitat màxima: 80 % de l'IPREM (indicador públic de renda d'efectes múltiples).
  • Renda activa d'inserció: s'adreça a col·lectius amb ingressos inferiors al 75 % del salari mínim interprofessional que tenen una dificultat especial per trobar feina i que estan en situació de necessitat econòmica. El programa inclou mesures per ajudar-los a incorporar-se al mercat laboral. La durada de la prestació és d'un màxim d'onze mesos, i la quantitat rebuda és el 80 % de l'IPREM.
  • Programa d'Activació per a l'Ocupació: és un programa que es regula en el Reial decret llei 16/2014, específic i extraordinari de caràcter temporal, dirigit a persones en situació d'atur de llarga durada. Comprèn polítiques actives d'ocupació i intermediació laboral gestionades pels serveis públics d'ocupació. Quantitat màxima: 80 % de l'IPREM.

Per a més informació:

http://www.oficinadetreball.cat/socweb/export/sites/default/socweb_ca/ciutadans/pres_desocup/index.html

http://www.empleo.gob.es/estadisticas/BEL/PRD/prdfn.htm

Font: Observatori de les Ocupacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal a Girona, Lleida i Barcelona