Glossari


Centres i llits hospitalaris

S'entén per centre hospitalari aquell que dona un servei permanent amb atenció mèdica i d'infermeria, i està proveït de llits per a ingrés amb atenció continuada.

  • Llits d'aguts: s'hi inclouen els llits d'hospitals generals i d'hospitals especialitzats (quirúrgics, maternitats, pediàtrics i altres de monogràfics dedicats a nefrologia, oftalmologia, reumatologia, etc.). No s'hi inclouen, per tant, els llits destinats a crònics o a pacients de llarga estada. A partir de 1987 es treuen els llits de psiquiatria dels hospitals generals, que es comptabilitzen en els llits de psiquiatria.
  • Llits de psiquiatria: s'hi inclouen els llits d'hospitals psiquiàtrics i els llits de psiquiatria dels hospitals generals.
  • Llits de llarga estada: es classifiquen en llits de crònics i llits de residència assistida.
    • Llits de crònics: llits residencials destinats a prestar assistència a aquells pacients que no necessiten l'aplicació dels mitjans diagnòstics i terapèutics d'un hospital d'aguts, independentment de l'edat que tinguin, però que necessitin controls mèdics i farmacològics diversos, continuats i permanents, que no poden ser subministrats en el seu domicili. S'inclouen en aquest grup els llits dels hospitals geriàtrics de llarga estada, sanatoris antituberculosos, d'altres centres (assistència a paraplègics, malalts psicopàtics, crònics i incurables, recuperació, etc.).
    • Llits de residència assistida: llits residencials substitutoris de la llar que es destinen a acollir persones de més de 60 anys o altres col·lectius d'edat inferior que no són objecte d'una regulació específica i que presenten, a més de mancances socials, problemes sanitaris no aguts, amb un grau de patologia que requereix tractaments preventius i/o rehabilitació permanent, així com control mèdic i farmacològic continuat.

La informació sobre el sector sanitari que s'ofereix es basa en les estadístiques elaborades pel Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya i es refereix fonamentalment a aspectes de la infraestructura del sistema sanitari, és a dir, centres i llits hospitalaris, farmàcies, etc.

Font: Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) a partir de dades del Departament de Sanitat