Glossari


Naixements

Els fluxos de població es refereixen a les modificacions anuals de les xifres de població d'un àmbit territorial. Hi influeixen tant els canvis pel moviment natural de la població ¿naixements, defuncions i matrimonis¿ com pels moviments migratoris ¿immigració i emigració.

En aquest cas, les dades de naixements que recull el banc de dades d'estadístiques municipals i comarcals de l'Institut d'Estadística de Catalunya provenen dels registres civils i es basen en les declaracions fetes pels mateixos ciutadans en el moment de la inscripció d'un fet en el registre, cosa que suposa formalitzar una butlleta estadística de part. La verificació de continguts i qualitat de les butlletes es fa mitjançant una depuració continuada de la informació que contenen.

Segons la Classificació internacional de malalties (9a revisió), s'entén per nascut viu l'expulsió o l'extracció completa del cos de la mare del producte de la concepció ¿amb independència de la durada del període de gestació¿ que, després d'aquesta separació, respira o manifesta qualsevol altre signe de vida, com poden ser batecs del cor, pulsacions del cordó umbilical o contraccions efectives d'algun múscul sotmès a l'acció de la voluntat, se li hagi tallat el cordó umbilical o no. El producte d'un part així, es considera un nascut viu. La major part de les taules sobre natalitat es refereixen al municipi de residència de la mare, que és la variable més significativa, per davant del lloc d'inscripció del nascut, ja que la majoria dels naixements tenen lloc en centres sanitaris localitzats en municipis que poden ser diferents del de residència.

Font: Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Registre Civil