Glossari


Població segons el nivell d'instrucció

El nivell d'instrucció es refereix al nivell d'estudis més alt assolit per la persona, estudiï o no en la data de referència. Aquesta informació es va recollir per als anys 1981, 1986, 1991, 1996 i 2001, tot i que en aquest cas només apareixen dades de 1996 i 2001.

  • No sap llegir o escriure, o hi té dificultats. Comprèn les persones que no són capaces de llegir o escriure una breu i senzilla exposició de fets relatius a la seva vida corrent; les persones que només saben llegir o escriure una breu i senzilla exposició de fets relatius a la seva vida quotidiana, i les persones que només saben llegir i signar.
  • Primària incompleta. Comprèn els escolars que no hagin acabat els cinc primers cursos d'EGB i tots els que cursen EGB i són més petits d'onze anys. També hi estan incloses les persones que, ja no escolars, en els seus estudis hagin assolit un nivell inferior al certificat d'estudis primaris, d'escolarització o equivalent.
  • Primària o EGB, primera etapa completa. Suposa haver cursat els cinc primers cursos d'EGB ¿cal una edat mínima d'onze anys¿ o bé haver obtingut el certificat d'estudis primaris o d'escolarització.
  • Formació professional de primer grau o oficialia. Comprèn les persones que estan en possessió del títol de tècnic auxiliar, que correspon als estudis de 1r grau de formació professional, i també els qui van cursar estudis d'oficialia industrial.
  • Formació professional de segon grau o mestratge. S'hi inclouen les persones que estan en possessió del títol de tècnic especialista, que correspon als estudis de 2n grau de formació professional, i també els qui tenen el nivell de mestratge industrial.
  • Batxillerat elemental o EGB, segona etapa completa. Inclou les persones que han completat els vuit cursos d'EGB ¿edat mínima de catorze anys¿ o han obtingut el nivell de graduat escolar. S'hi inclouen també les persones que tinguin com a nivell d'estudis més elevat l'antic batxillerat elemental. A aquesta tipologia l'any 2011 s'afegeix l'ESO.
  • Títol de grau mitjà. Titulacions de carreres universitàries amb una durada inferior a cinc cursos o antics titulats de grau mitjà: perits, aparelladors, etc.
  • Títol superior. Títol obtingut en una facultat, escola tècnica superior o equivalent que correspongui a una carrera de cinc cursos o més.

Font: Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Enquesta padronal 1996 i censos 2001 i 2011